Wie de naam LUCIDITY hoort vallen, kijkt meestal vreemd op. In de Europese branche is het merk nog vrijwel onbekend. Gek genoeg heeft dat zo zijn redenen. Maar het merk maakt inmiddels al jaren kwalitatieve LED verlichting voor de voertuigindustrie. Vanuit die reden maken wij een toevoeging in ons assortiment op basis van LED achterlicht units. De Lucidity LED units met SMART resistor zijn daar het begin van.
Wie is precies LUCIDITY?
Het Taiwanese merk Lucidity bestaat sinds 1981 en wordt vanuit Taiwan met een internationaal dealernetwerk gekenmerkt. Vehicle lighting is de term die men wegzet in de breedste zin van de voertuigindustrie. Met name in de zwaardere voertuigindustrie heeft men sinds de grondlegging flinke stappen gemaakt.
Diverse trailer fabrikanten in Europa geven sinds korte tijd aan haar dealers de mogelijkheid af-fabriek trailers uit te leveren met LED verlichting. Niet alleen de vervangingsmarkt krijgt veelal deze vraag, ook af-fabriek wordt de voorkeur gegeven om kwalitatieve units te gaan voeren als optie. Natuurlijk zijn er al ontzettend veel verschillende LED units leverbaar in diverse uitvoeringen en prijsklassen, echter kunnen deze LED units diverse problemen met zich meebrengen.
“Het tegendeel in uitwisselbaarheid met deze Lucidity units is daarmee waar. We beginnen bij het begin, de afmeting qua hoogte is nagenoeg gelijk. De dikte is daarentegen zelfs 2cm dunner. Kijk je naar de montage van deze LED unit, blijkt dit ook vrij eenvoudig."
Plug or play?
Uitwisselbaarheid? Ik hoor je denken, dit gaat problemen opleveren. In veel gevallen zijn LED units niet één op één uitwisselbaar met de zeer veel gebruikte Aspöck Multipoint units. De goedkopere units hebben in veel gevallen ook geen bajonet aansluiting en zijn dan voorzien van +/- 20cm kabel met een open eind, waar je tijdens de montage dikwijls te kort komt.
Het tegendeel in uitwisselbaarheid met deze Lucidity units is daarmee waar. We beginnen bij het begin, de afmeting qua hoogte is nagenoeg gelijk. De dikte is daarentegen zelfs 2cm dunner. Kijk je naar de montage van deze LED unit, blijkt dit ook vrij eenvoudig. De plaatsing van bestaand gatenpatroon (als b.v. Aspöck Multipoint IV) is simpel gelijkwaardig geconstrueerd, het gatenpatroon van de Lucidity units zijn namelijk identiek. Daarnaast is de bajonet connector ook identiek uitgerust, het aansluitingtype 5- of 8-polig welke we natuurlijk van Aspöck kennen blijft daarmee de norm.
Wellicht ken je de voorgaande ‘vlakke type’ LED units van Lucidity. Deze kwamen voorheen ook met identieke eigenschappen, echter als ontbrekend punt de SMART resistor. Deze hebben wij nog wél leverbaar als vervangingsdeel. Kijk onderaan voor verdere uitleg van de artikelnummers.
Producteigenschappen
De kenmerken van de Lucidity LED units zijn simpel. Alle uitvoeringen zijn multifunctioneel en dragen altijd een reflectiedriehoek in het glas. Het glas is echter – zoals vele merken LED units – niet uitwisselbaar. Daarmee tref je een voor- en nadeel aan. Weliswaar spreken we over een IP67 waarde vanwege de verlijming. Echter, bij een defect glas heb je direct een zwaarwegend punt als eindverbruiker te pakken; de volledige unit dient uitgewisseld te worden. Op de achterzijde van alle units staat voor alle duidelijkheid vermeld welke toepassingen er aanwezig zijn, mocht iemand met een losse variant zich bij je melden. De IP67 spreekt van een unit die stofvrij en geen waterindringing toelaat, dit laatste geldt als geen waterindringing indien ondergedompeld (30 min bij 1M diepte). Voor verdere uitleg over IP-waarden Klik hier.
Regelgeving (in Nederland)
Veel LED units zijn bijvoorbeeld niet voorzien van de verplichte driehoek reflector.
De trailer professional weet natuurlijk dat dit verplicht is, echter zijn particulieren vaak niet op de hoogte van deze regels. De reflector is altijd ergens te monteren, maar is optisch zeker niet altijd even mooi. (onderaan deze review nog een opsomming m.b.t. regelgeving voor verlichting componenten).
Wat geeft weerstand?
Steeds meer personen- en bedrijfswagens die tegenwoordig geproduceerd worden, hebben een CAN-bus systeem t.b.v. de communicatie tussen verschillende systemen. Het CAN-bus systeem heeft in 1990 in de Mercedes S-klasse zijn doorbraak gevonden, ondanks dat de Robert-Bosch Group deze innovatie tussen 1983 en 1986 al had ontwikkeld. CAN staat voor Controller Area Network en is ontwikkeld om elektronische stuureenheden in voertuigen aan elkaar te koppelen. Dikwijls is een kabelboom bij CAN-bus systemen ook voorzien van glasvezel techniek. Daarmee maakt de complexiteit van het vraagstuk zich maar al te duidelijk.
Het CAN-bus systeem controleert voor een stuureenheid van een personen- of bedrijfswagen de hoeveelheid stuurstroom die naar haar component wordt overgebracht. Bij vele voertuigen is een after-market kabelboom gemonteerd, waarbij de computer halogeen verlichting als standaard herkent. Er zijn inmiddels diverse merken in de autowereld, die programmeerbare software aanbieden indien een voertuig LED componenten voert o.a. Mercedes-Benz en Ford.
In het pre-CAN-bus tijdsperk was er nog geen sprake van controle op stroomhoeveelheid door een regelunit van de auto. Met die reden waren dikwijls verlichtingsproblemen bij halogeenlampen en kritisch punt. Sinds het CAN-bus dit controleert, maakt het de gebruiker van een trailer of caravan alerter op het feit van storingen bij verlichting systemen achter het voertuig.
Waarom veroorzaken LED units storingen?
Het CAN-bus systeem voert een constante controle uit op de aan te sturen stroomafnemers. Bekijk je een standaard Aspöck Multipoint unit, dan herken je de volgende functies: dimlicht/remlicht (21/5W), knipperlicht (21W), kentekenlicht (5 of 10W), mist- of a.rijlicht (beide 21W). Wanneer je de verbruikswaardes bij elkaar reken t.o.v. LED verbruikers (per fabrikant, per functie verschillend) dan weet je dat een LED component tot wel 70% minder stroom afneemt. Met gevolg dat de verlichting van de auto een storing zal aangeven op het moment dat een lamp defect is. Dit werkt d.m.v. elektrische weerstand meting. Veel auto’s controleren tegenwoordig ook de verlichting van de aanhangwagen op het moment dat deze elektrisch gekoppeld word met het voertuig. Het CAN-bus systeem meet een lage weerstand, geeft vervolgens een storing aan in het voertuig waarna de verlichting in bijna alle gevallen niet juist meer functioneert.
LET OP: In uiterste gevallen werkt de verlichting zelfs helemaal NIET meer.
Je kunt natuurlijk gewapend met een kniptang, een soldeerbout en krimpkous zelf aan de slag gaan en weerstanden inbouwen, maar dit vergt veel tijd en kost daarmee ook veel geld. Laat staan, de frustratie van al die kleine kabeltjes
Wat maakt de SMART resistor dan beter t.o.v. reguliere LED units? Die vraag is visueel direct te begrijpen, de resistor is namelijk gemonteerd in de behuizing van de LED unit. Hiermee tref je een compleet achterlicht incl. oplossing aan. Losse tussenbouw componenten zijn hiermee niet meer benodigd.
Alternatieven
In sommige gevallen zijn PLUG ’n PLAY oplossingen al beschikbaar en bij ons leverbaar.
Een bekend voorbeeld betreft de Aspöck Multi LED II units in combinatie met een Aspöck LCG interface. Deze interface is zowel in 5-polige bajonet, als in 8-polige bajonet leverbaar. Het voordeel van deze oplossing is de op elkaar afgestemde wattage vanuit de LCG naar het LED achterlicht.
Het nadeel van deze combinatie is, een systeem met extra bajonet aansluitingen die geen hoge IP-waarde kenmerken, met daarnaast de plaatsing rondom/aan het chassis, extern van de achterlicht-unit. Bekijken we als laatste deze oplossing, zien we in totaal een duurdere aanschafprijs in totaliteit van het LED systeem van Aspöck.
Binnenkort lees je in een ander blog een vergelijkingstest van meerdere merken met haar mogelijkheden voor het besproken CAN-bus systeem, getest vanuit de praktijk.
De oplossing in detail: De Lucidity 26060 SMART LED unit
Wij hebben hem getest in vergelijking met zijn voorganger (zonder SMART Resistor). Onze bevindingen sommen we daarom voor je op:
- Vanaf nu dus geen storingen meer? Neem je de versie met SMART Resistor, dan kun je in feite vele zaken uitsluiten op dit gebied. Echter, is het trekkend voertuig nog steeds leidend in de stuurstroom naar de stekkerdoos, waarop de trailer of caravan is aangesloten.
- Weliswaar is de unit direct uitwisselbaar op gatenpatroon en bajonet aansluiting, qua model en LED zichtbaarheid heeft de unit niet de hoogste uitstraling die er inmiddels in de markt verkrijgbaar zijn. Diverse merken hebben inmiddels ook het ‘neon-led’ leverbaar, welke herkenbaar is op dit moment bij vele autofabrikanten.
- Het model is daarnaast beperkt in de mogelijkheden om b.v. exclusief kentekenlamp, of inclusief zijmarkeringslamp te leveren. Dit blijft als accessoire achteraf, vooral bij het kentekenlicht die bij brede wagens vaker al aanwezig is, dikwijls nog een vraagteken.
- Materiaalsterkte is voldoende, al blijft een IP69 waarde wenselijker t.o.v. de huidige IP67 waarde. Met name als wagens gewassen worden met een hogedruk-reiniger.